2013-04-26 12:58:34• hírek • Kocsis Zoltán

Megalakult a Szatmárnémeti Metropolisz Övezet

Április 26-án, pénteken a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tanácstermében összeült a Szatmárnámeti Metropolisz Övezet alakuló közgyűlése, ezzel pedig hivatalosan is megalakult a sokak által szkeptikusan fogadott szövetség.

„Mindannyian reméljük, hogy ez egy erős és jól működő szervezet lesz", köszöntötte az ötletgazda Dorel Coica a további 26 önkormányzat vezetőjét - pontosabban azokat, akik megjelentek a közgyűlésen. A polgármester elmondta, a metropolisz övezet megalakulásának ötlete más, már működő modellek láttán született meg: Konstanca, Nagyszeben, Brassó, Marosvásárhely, Pitesti. Tájékoztatása szerint Konstanca 70 millió eurós támogatást tudott eddig lehívni ennek alapján, Pitesti pedig csak tavaly 38 millió eurót.

„A metropolisz övezetek megalakulása egy olyan európai modell, amely segíti a tagok fejlődését. Nagy előnye, hogy olyan integrált pályázatokat készíthet el és nyújthat be, amelyeket egyes községek nem", fogalmazott Kovács Jenő. Nagykároly polgármestere a legfontosabb közös feladatok közé elsősorban a közös tömegközlekedés megszervezését és az infrastruktúra fejlesztését sorolta. Szerinte alaptalanok azok a félelmek, hogy Szatmárnémeti mindent a maga malmára hajt majd. „Természetes, hogy egy nagyváros több mindent visz el, ám mindenki meg fogja kapni a maga részét az övezet pozitív következményeiből", fogalmazott.

„Nem a versenytől kell félni, hanem arra kell törekedni, hogy jó szakembereink legyenek és hogy jól együtt tudjunk működni", mondta Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere is.

Gheorghe Rentea, Coica személyes tanácsadója az együttműködés első lépésének a különböző pályázati modellek összesítését és adatbázisok elkészítését nevezte, amelyeket megosztanak majd valamennyi polgármesterrel.

A közgyűlés második részében a tagok Dorel Coicát választották meg az övezet elnökének, míg alelnöke Kovács Jenő lett. Megegyeztek a tagönkormányzatok által befizetendő tagdíjról is. Ezek szerint idén minden egyes önkormányzat minden egyes lakos után egy lejt fizet, míg jövőre ez az érték már két lej lesz.

Mivel a metropolisz övezet összlakosságának száma 260.000 fő körül van, könnyen kiszámítható, hogy idén 260.000 lej, jövőre pedig 520.000 lej körül lesz csak a tagdíjak nyomán a rendelkezésére álló összeg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: